Voedselbanken in de regio luiden noodklok

Bron:
http://www.ad.nl/ad/nl/34072/Groene-Hart/article/detail/4062785/2015/06/08/Voedselbanken-in-de-regio-luiden-noodklok.dhtml

Een al te streng toezicht op houdbaarheidsdata is funest voor voedselbanken
Dick van der Snoek, voorzitter

Klanten van de voedselbank dreigen binnen twee weken lege voedselpakketen te krijgen. Het regionale distributiecentrum krijgt vrijwel geen levensmiddelen meer binnen. ‘Er is niet genoeg voedsel om uit te delen,’ zegt Dick van der Snoek.

De aanvoer van levensmiddelen vanuit het regionale distributiecentrum in Rotterdam naar de voedselbank in Woerden is al weken volledig opgedroogd. Voorzitter Dick van der Snoek: ,,Hierdoor moeten we onze toch al niet grote voorraden sneller opmaken en worden de komende weken erg spannend.”

Het is niet zijn enige zorg. Voedselbanken zijn sterk afhankelijk van artikelen die rond de uiterste houdbaarheidsdatum zitten. Iets waar tegenwoordig veel meer toezicht op is dan een aantal jaren terug. Dat zorgt voor minder voorraad.

,,Waar je vroeger nog wel eens een pak karnemelk meegaf dat een dag over tijd was, mag dat tegenwoordig niet meer. Terwijl iedereen dit thuis ook nog gewoon zou drinken, nietwaar?” Een al te streng toezicht op houdbaarheidsdata is funest voor voedselbanken, vindt hij.

600 kilo aardappels
Collega’s van voedselbanken elders in de regio bevestigen zijn verhaal. Malika Lamrid van de voedselbank Krimpenerwaard: ,,In een paar maanden is het aantal cliënten bij ons gestegen van 100 naar 150, maar we hebben minder weg te geven omdat voor de derde week op rij niets uit Rotterdam is gekomen.”

Ook Gerrit Brinkman van de voedselbank Gouda zegt al weken niets te krijgen. Hij prijst zich gelukkig met vele contacten die er in de regio zijn met boeren, tuinders en supermarkten. ,,Wij hebben de afgelopen weken veel telefoontjes gekregen met het aanbod extra voedsel te leveren of voor het eerst steunen. Zo weten we voor volgende week al dat zo’n 500 tot 600 kilo aardappels krijgen. Ook steken we als vrijwilligers meer dan ooit de handen uit de mouwen om aan voedsel te komen,” zegt hij.

Schraalhans
Brinkman doelt daarbij onder meer op de recente actie om bij een tomatenkweker zo’n duizend kilo tomaten te plukken voor de Voedselbank. ,,Maar het stagneren van de Rotterdamse aanvoer moet niet te lang duren, want dan wordt schraalhans keukenmeester.”

Dick van der Snoek voorziet dat de situatie nog erger wordt: ,,Aan het einde van dit jaar moeten alle voedselbanken aan de normen van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoen. Dat betekent voedsel uitdelen met plastic handschoentjes aan en alles registreren. Dat gaat niet alle voedselbanken lukken.”

Annette Koopmans, van het regionale distributiecentrum in Rotterdam weet niet waarom er zo weinig voedsel binnenkomt. ,,Misschien kopen bedrijven strakker in of wordt er minder eten verspild. Ik roep bedrijven op om ons niet te vergeten.”
Lees ook
Gezin met kinderen eerder bij Voedselbank
Minder klanten bij voedselbank

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s